Ennen korona-panedmian alkua olin onnekseni tehnyt lukusuunnitelman ja aikataulut lukulomalleni huhti-toukokuulle. Haen opiskelemaan psykologiaa, mikä on yksi Suomen haastavimmista aloista päästä sisään. Olen muutenkin työskennellyt suurimmaksi osaksi etänä koko yrittäjän urani ajan. Korona ei siis suuresti vaikuttanut siihen, miten organisoin päiväni.

Viime vuonna tein etätöitä Balilta, Espanjasta ja Suomesta. Toisinaan työskentelin erilaisissa yhteistyötiloissa ja toisinaan kotoa tai missä majailinkaan. Etätöissä on omat haasteensa, enkä itsekään aina selviä ihan puhtain paperein. Hihaan on ehtinyt muutama etätyöskentelyn ässä tarttua sopivasti jaettavaksi näin pandemian aikaan. Tärkeintä on, että ei lannistu vaan yrittää uudelleen ja uudelleen luoda päivästään tehokkaan.

Apinat Hubud yhteistyötilan ikkunasta

Autentista luontodokumenttia Hubud yhteistyötilan ikkunasta Balilta. Toiset täällä yrittävät tehdä töitä!

Etenkin lukulomaani silmällä pitäen loin itselleni Exeliin ”natsiaikataulun” (anteeksi epäkorrekti kielenkäyttö). Minua jollain tapaa motivoi tuollaiset haasteet. Jos en aina täydellisesti noudata aikataulua, niin sekin on ihan ok. Aikataulustani voi nyt karanteeniaikoina olla jollekulle muullekin inspiraation lähteeksi.

Lukusuunnitelma

Lukusuunnitelma, jonka valmistelin viimeistä opiskelukuukautta silmällä pitäen ennen kuin pandemiasta oli tietoakaan. Numerot viittaavat opiskeluun ja esimerkiksi ”ren” viittaa rentoutumiseen. Kaikki tapahtuu pääsääntöisesti 50 minuutin pätkissä.

Aikataulu ja ajastaminen

Työ, opiskelu ja yleiset käytännöt

Kännykkäni hälyttää aamukahdeksalta herätyksen. Iphonessa pystyy helposti asettamaan monia herätyksiä kännykkään etukäteen. Aamulla napautan ne kaikki päälle.

Päivän toinen hälytys on klo 9, jolloin minun tulisi aloittaa työt tai opiskelu. 50 minuutin kuluttua kännykkä hälyttää taas. Silloin on 10 min tauon paikka.

Iphone ruutukaappaus ajastuksista

Iphone hälytykset valmiina tehokkaaseen työpäivään

Tauon aikana täytyy nousta ylös tuolista ja tehdä jotakin ihan muuta kuin itse työtä/opiskelua. Paras olisi käydä ulkona. Yksi loistoidea on tehdä tietty määrä kyykkyjä/kyykkyhyppyjä/punnerruksia parvekkeella. Veri lähtee kiertämään ja saa haukattua nopeasti raikasta ulkoilmaa!

Kännykkä hälyttää seuraavan kerran klo 10 tauon päättymisen merkiksi. Tätä 50-10min hälyttelyä jatkuu käytännössä iltakymmeneen asti. Lukulomani lopulla luultavasti luen läpi päivän. Jos tavoitteenasi ei ole pääsy suomen vaikeimmalle alalle opiskelemaan (vaan esim. perus työpäivät), kannattaa pidättäytyä aikatauluni ”natsi”puolesta ja pitäytyä pelkässä ”aikataulussa”. Voit lopettaa työpäivän vaikka ennen illallista.

Jos 50 minuuttia töitä on liian pitkä aika, kokeile pomondoro-tekniikkaa (25 min, 5 min). Tähän löytyy omia appejään, joilla voit ajastaa työtä.

Energian hallinta

Eikö olekin hassua, että koulussa oppilaat käsketään 45 minuutin välein pihalle, mutta toimistotyöläiset eivät tyypillisesti edes poistu sisätiloista työpäivän aikana? Pidämme parempaa huolta lapsista kuin pidämme itsestämme.

Mielestäni ajanhallinta (englanniksi time management) on vanhanaikaista. Olennaista on energian hallinta (englanniksi energy management). Tauotus ja tehtävien vuorottelu on tärkeää!

Aikataulua tehdessä kannattaa huomioida, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen eläin. Aikataulussa tulee siis olla aikaa jokaiselle näistä osa alueista. Esim. itse ajattelen jaon näin:

 • Psykologia – Henkisesti ja älyllisesti kuormittava istumatyö tai opiskelu
 • Fysiologia – urheilu ja ulkoilu
 • Sosiaalisuus – kavereiden tapaaminen tai näin karanteeniaikoina puhelu ystävälle tai mummolle.

Ruokailut

Ideaalitapauksessa ruokailut ovat aina tiettyyn aikaan noin kolmen tunnin välein. Tällä hetkelläni aikataulussani on lounas klo 12. Klo 11:50 hälytyksen aikaan minulla on kymmenen minuuttia aikaa siirtyä opiskelijaruokalaan. Ruokailuaikaa on noin 50 minuuttia. Nyt kun elämme poikkeusaikoja, syön yleensä kotona. Happihyppelyä kannattaa silti harrastaa, ihan kirjaimellisesti.

Ennen poikkeusaikoja ajatukseni oli pitää lounas päivän sosiaalisena hetkenä. Lounaalle on hyvä mennä kaverin kanssa.

Välipala pitäisi syödä pari tuntia lounaan jälkeen. En ole vielä tarkkaa aikaa sille kirjoittanut aikatauluuni, mutta luultavasti lisään sen, kun aikataulu ehtii asettua uomiinsa elämässäni. Jos välipalannälkä iskee liian lähellä aikalatuluni ”urheilu”-slottia, teen yleensä vihresmoothien, josta juon osan ennen treeniä ja osan treenin jälkeen. Tärkeintä on, ettei tule liian raskas olo ennen treeniä, mutta ei ole ihan nälissäänkään.

Illallinen on kirjattu klo 17, mutta siirrän sitä (ja samalla lounasta ja välipalaa) ehkä myöhemmälle. Tämä siksi, että illallisen jälkeen unipaine kasvaa, ks. Hesarin kiinnostava artikkeli unesta. Kuten aina, illalliseenkin on 50 minuuttia aikaa käytettävissä ennen kuin kännykkäni määrää minut takaisin opintojen ääreen.

Urheilu ja sosiaalinen elämä

Nyt kun koronapandemia vei salitreenin ja telinevoimistelutreenit elämästäni, urheilen joko kotona, juoksemalla lenkkejä tai treenaamalla ulkosalilla tai ulkorekillä. (Tosin nyt Turun kaupunki kielsi ulkosalitkin!)

Aikataulussani lukee ”urheilu” kello 15. Tällöin minulla on noin 50 minuuttia aikaa juosta lenkki tai treenata. Musiikki kannattaa laittaa soimaan! (Musiikkia voi pitää taustalla muutenkin, jos se auttaa pitämään päivän elämän makuisena.)

Ulkosalilla

Treeniä ulkosalilla

Ilta ja uni

Pyrin sammuttamaan kaikki paitsi aivan välttämättömimmät valot yhdeksän maissa illalla. Tällöin melatoniinin tuotanto pääsee vauhtiin ja saan paremmin unen päästä kiinni klo 23, kun minun on määrä olla nukkumassa.

Klo 22 hälytyksen aikaan ohjelmassani lukee ”rauhoittuminen”. Työt etenkin tietokoneella tai muuten stressitasoa nostavat tehtävät pitää lopettaa. Klo 22:50 on aika ihan viimeistään pestä hampaat ja mennä nukkumaan! Tämä hyvin säännöllinen rytmi on jo auttanut minua nukahtamaan entistä nopeammin ja heräämään joskus jo ennen kelloa.

Tehtävä kerrallaan

Muistilappu ideoille ja tehtävälistalle

Ideat ja tehtävälista post-it lapuilla

Pidä lähellä kaksi muistilappua: Ideoille ja tehtävälistalle

Työskennellessäni pyrin pitämään kahta post-it-lappua lähellä. Toiseen kirjoitan päivän tehtävälistan. Toiseen kirjoitan kaikki ideat, jotka pälkähtävät päähän kesken työn. Tällä tavalla en unohda niitä, mutta huomioni ei herpaannu liiaksi työn alla olevasta tehtävästä.

Sulje turhat ikkunat tietokoneella

Keskity yhteen tehtävään kerrallaan esimerkiksi minun tapaani – viisikymmentä minuuttia kerrallaan. Pyri siivoamaan muut asiat siksi aikaa näkyvistä. Läppärillä työskennellessä optimaalisinta on, jos voit sulkea kaikki tehtävään liittymättömät ikkunat. Tämä ei aina ole helppoa, mutta jos ajatus harhailee, niin kannattaa yrittää edes.

Paras olisi, jos voit siivota työpöydältä tehtävään liittymättömät asiat. Odotan itse innolla, että siirryn töiden parista täysin lukulomalle, ja voin esimerkiksi piilottaa läppärin ja näytön työpöydältäni, joka on sitten vain tilastomatikan kirjoja varten.

Kännykkä ja some

Lentotila on nerokas keksintö. Sitä kannattaa käyttää. Jos lentotila ei houkuta, käännä ainakin kännykän näyttö pöytää vasten, jotta jokainen Instagram-ilmoitus ei johda sinua pois tehtäväsi parista. Itse harkitsen vakavasti, että poistaisin kaikki some-sovellukset kännykästäni pahimman pääsykoerupeaman ajaksi. Myös muut turhat sovellukset saavat kyytiä.

Pähkinänkuoressa

 1. Rytmitä työskentelyä ajastimella, esim. 50-10 min
 2. Hallitse energiatasoasi tauoilla ja vaihtelevilla tehtävillä
 3. Huomio elämän kaikki alueet: psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen
 4. Urheile ja ulkoile
 5. Päätä kellonaika, jolloin pitää rauhoittua
 6. Sammuta ylimääräiset valot viimeistään yhdeksältä
 7. Syö ja nuku aina samaan aikaan
 8. Pidä muistilappu ideoille ja tehtäville aina lähettyvillä
 9. Siivoa turhat häiriötekijät työpöydältä ja tietokoneen ruudulta tehtävien ajaksi
 10. Rajoita somen käyttöä ja huolehdi, ettei kännykän ilmoitukset häiritse työpäivää

Voit soveltaa näitä vinkkejä sinulle sopivaan aikatauluun tavoitteittesi mukaisesti. Oma aikatauluni noudattaa tätä nyt vielä löyhähkösti, mutta mitä lähemmäs pääsykoetta tullaan, sitä tiukempi kurini on.

Tärkeintä on, että hommat etenevät joka päivä. Joskus kolme tehtävää päivässä on jo loistosuoritus, joten ei kannata ahdistua!

Etätöitä kotona

Tätä artikkelia editoimassa kotona sähköpöydän ääresta. Panosta ergonomiaan!