Ihminen luonnostaan stressaa uusia ihmisiä, vaikkakin aiemmat hyvät kokemukset uusista ihmisistä saattavat lievittää tunnetta. Ihmisaivoille nykyaikaisen ihmisen hypersosiaalisuus, jossa uusi ihminen ei tarkoitakaan yleensä uhkaa, on evolutiivisesti suhteellisen uusi tilanne. Stressi ja ihmiselle luonnollinen sosiaalinen pelko voi kannustaa vetäytymään, mutta vetäytyminen voi nykymaailmassa vaikeuttaa sosiaalisen oman ympäristön rakentamista.
Säännöillä voi kiertää pelkoja
Tein aikanaan lukion alkuun erilaisia sääntöjä itselleni. Kirjoitin päiväkirjaan tavoitteen päästä eroon ujoudesta ja luettelin sääntöjä, joilla rikon ujouteen liittyviä tapatottumuksiami. Sääntöjä oli esim. ”Jos mulle tulee mieleen, että voisin mennä juttelemaan henkilölle X, mun on pakko mennä,” tai ”jos saan negatiivisen ensivaikutelman jostakusta, mun on asennoiduttava häneen kuin olisin saanut positiivisen vaikutelman.”
Elämäni mullistui uudessa koulussa. Sain valtavasti uusia ystäviä, lisää itsevarmuutta ja rohkeutta. Koulukiusatusta ja epäsuositusta tytöstä tuli suostittu. Minusta tuli aktiivisempi sosiaalisissa tilanteissa. Valtaosa ihmisistä arvostaa sitä, kun ennestään tuntematon uskaltautuu juttusille.
Ajattelen nykyisin, että nämä säännöt on tapa kiertää aivojemme autopilottiohjelma silloin, kun uusiin ihmisiin tutustuminen on tärkeää. Omiin sääntöihin nojaamalla voi ohittaa ne ihmislajille hyvin luontaisten ensisijaisten tunteiden aiheuttamat reaktiot, joiden on huomannut olevan ongelmallisia nykyisessä elinympäristössä. Klassinen esimerkki on laskea kymmeneen, kun olet vihainen.
Kirjoita strategia
Voit jopa tehdä kirjallisen strategian siitä, millä askelilla tavotteita saavuttaa. Kirjoita ylös esim. missä voit tutustua uusiin ihmisiin tai mitä tilaisuuksia voit itse luoda (Esim. järjestä tuparit, ilmoittaudu tapahtumiin tai kutsu tutut pelaamaan koripalloa).
Omaan onnellisuuteensa voi vaikuttaa ja ihmissuhteet ovat olennainen osa onnellisuutta.
Jätä kommentti