Suomessa on nyt ennen näkemätön helleaalto. Tänään lämpötila kohoaa taas 29 asteeseen Turussa. Ilmastonmuutos on fakta, joka vaikuttaa eri puolilla maapalloa hyvin eri tavoin, kuitenkin usein extreme-ilmastoilla. Näihin säihin kannattaa varmaan totutella suomalaistenkin.

Onnekseni olen saanut paljon kokemusta helteistä ulkomailla. Kokemukseni perustuvat mm. pitkiin kesäkuukausiin, joina olen asunut Espanjassa ja Romaniassa sekä sadekauteen Balilla (Balin sadekausi tarkoittaa käytännössä hellettä ja jokunen päivä noin 20 minuutin kaatosadetta). Olen käynyt useita keskusteluja aiheista mm. australialaisten, romanialaisten ja meksikolaisten kanssa.

Vaatetus helteellä

Väriä enemmän merkitsee vaatteen malli ja materiaali

Pukeudu valkoiseen tai mustaan tai johonkin muuhun väriin, olennaisempaa on tämän listan muut kohdat. Suomessa on vahvana usko, että valkoinen on paras vaatteiden väri kesällä ja mustaa pitää välttää. Tämä perustuu ajatukseen, että valkoinen heijastaa auringon lämmön pois kehosta.

Tämä on vain puoli totuutta. Valkoinen heijastaa myös ruumiinlämmön takaisin kehoon, niinpä se ei välttämättä ole parempi kuin musta. Musta materiaali kerää lämpöä itseensä. Mustia ihonmyötäisiä vaatteita kannattaakin välttää. Jos vaate on väljä ja ulkona tuulee edes pikkuisen, musta voi olla jopa valkoista viileämpi vaatemateriaali. Ei liene sattumaa, että osa aavikkokansoista tai arabeista pukeutuu mustaan.

Kunnollisia tutkimuksia en tästä värikysymyksestä ole löytänyt, vaikka aihetta olenkin hieman penkonut. Todennäköisesti väri on lopulta sivuseikka. Jos tiedät luotettavista tutkimuksista, niin jaa ihmeessä kommentteihin!

Vaatteiden malli

Kesäpaita

Viilein kesäpaitani. Kyllä se on musta, mutta myös selästä täysin avoin ja liehuva.

Vaatteen malli on ehkä tärkein kesäpäivän vaatekriteeri. Valitse väljiä vaatteita. Vältä tiukkoja paitoja, koska ne ovat hiostavia. Hiki ei pääse niissä haihtumaan iholta, mikä syö tämän luonnollisen jäähdytysjärjestelmämme tehoa.

Omassa kaapissani yksi viileimmistä ja mukavimmista paidoistani on musta, selästä täysin avoin ja hyvin väljä toppi. Tuuli puhaltaa pois vaatteeseen kertyneen lämmön ja hiki haihtuu iholta, mikä syö lämpöenergiaa. Vaate onkin ostettu Balilta paikalliselta suosikkimerkiltäni Gingersnap. Ainoa miinus on, että vaate on pehmoista materiaalia, eikä kovaa viileää puuvillaa.

Myös shorteissa väljyys on valttia. Hieman liehuvat rennot shortsit ovat kesäsäällä ihanat.

Naisilla väljä yksinkertainen mekko on varmaan yksi mukavimmista vaatteista. Etenkin pitkien ja sporttisten erilaiseen temppuiluun taipuvaisten naisten, kuten minä, kannattaa pukea hameen alle mikrokuitushortsit, niin ei siltakaato näytä strip teaselta. Harmi, että suuri osa mekoista Suomen vaatekaupoissa on paksuhkoa pehmeää puuvillasekoitetta.

Toisinaan urheiluvaatteet ovat viileimmästä päästä kesällä, koska ne on suunniteltu hengittäviksi. Esim. mikrokuitushortsit ovat usein mukavat helteellä.

Materiaali

Viileä ohut puuvilla lienee ihanteellisimmasta päästä helteillä. Usein pehmoisemmat materiaalit ja sekotteet ovat lämpimämpiä kuin kovempi hyvälaatuinen puuvilla. Esimerkiksi Länsi-Afrikassa paikalliset pukeutuvat usein väljähköihin paikallisesta puuvillasta tehtyihin kirjaviin vaatteisiin.

Suomessa vaatekauppojen valikoima ei ole yhtä ihanteellinen näille helteille kuin monissa muissa maissa. Esimerkiksi lähes joka naistenvaateliikkeessä myytävät perustopit eivät usein ole paras valinta, vaikka itsekin käytän niitä toisinaan paremman puutteesssa. Suomesta on välillä vaikea löytää naisten pikkutoppeja, jotka eivät olisi ihonmyötäisiä ja pehmeää sekoitemateriaalia.

Alusvaatteet

Jos omaat rinnat, rintaliivivalinta vaikuttaa huomattavasti elämääsi helteellä. Balin kuumuudessa tajusin, että 30+ säissä on äärimmäisen epämukavaa pukeutua kaarituellisiin tai topattuihin rintaliiveihin. Ostin paikan päältä parit toppimaiset liivit, joita käytin, kun suomalaiseen kulttuuriin tottuneena en tuntenut oloani mukavaksi täysin liivittäkään. Palattuani Suomeen minun on ollut vaikea vaihtaa enää takaisin kevyemmistä liivivaihtoehdoista. Kaarituet ja ns normaalit rintaliivit hiertävät niin herkästi. Nyt kesäsäillä olen ihastunut etenkin Gymsharkin kevyisiin toppiliiveihin seamless braletteihin.

Asusteet

Pukeutuminen helteellä

Selässä roikkuva pikkureppu ei hiosta. Toinen hyvä, sporttisempi, mutta käytännöllinen reppu on juomarakollinen juoksureppu. Itselläni on Salomonin hyväksi todettu malli.

Itsestäänselvää on, että hattu kannattaa pitää päässä auringossa.

Kenkien osalta mokkasiinit, balleriinat tai muut avonaiset kengät ovat hyvät. Flipflopeja suomalaiset harvemmin osaavat käyttää, mutta austraalialaiset kaverini pitävät niitä kaikken mukavimpina kenkinä, vaikka edessä olisi pitkiäkin kävelyjä. Kaikkeen tottuu, sen huomasin itsekin Balilla ja Espanjassa.

Reppu, joka ei liimaudu selkään on helteellä paras. Löysästi selässä roikkuva pikkureppu tai hengittävä juomarakollinen urheilureppu täynnä kylmää vettä, on paras tapa tavaroiden kuljettamiseen helteellä.

juoksureppu

Juoksureppu tositoimissa Alicantessa. Juoksureppu toimii hyvin myös kevyemmässä urheilussa näillä helteillä.

Asunnon pitäminen viileänä

Suomalaiset usein pitävät ovet ja ikkunat auki helteellä läpi vuorokauden. Jos asuntoosi saa tehokkaan läpivedon illaksi, etkä oleskele paljoa sisätiloissa päivällä, voinet huoletta pitää ikkunoita ja parvekkeen ovea auki päivällä. Jos taas asunnon tehokas tuulettaminen on hankalaa, ja ulkona on lämpimämpi kuin sisällä, kannattaa pitää ikkunat ja ovet kiinni kuumina vuorokauden aikoina. Verhot ja sälekaihtimet on myös oltava kiinni. Päivän viilentyessä illalla ja yöllä, on aika avata kaikki mahdolliset tuuletusaukot. Jos ilma ei lähde kiertämään, on ehkä hyvä kokeilla tuuletinta. Voit asettaa tuulettimen eteen esim. kylmäkallen, jotta saat ainakin hetkellisesti tehostettua viilennystä.

Tee työt ja opiskelut ulkona

Olen ihastunut opiskelun ja läppärihommien tekemiseen puiden katveessa taloyhtiöni puutarhassa. Siinä tulee melkein sellainen kommuuniolo, kun on tavallaan kotona, mutta naapuri voi sattua paikalle moikkaamaan minä hetkenä tahansa. Suosittelen siis etenkin, jos koet yksinäisyyttä. Ihmiskontaktit, vaikkapa vain naapurin moikkaaminen, ovat tärkeämpiä kuin usein ymmärrämmekään. Ps. Jos olet kiinnostunut lukemaan tarinani siitä, kuinka järjestin tuparit taloyhtiölleni, laita kommenttia!

Lähelläni on myös puisto, johon voin mennä tekemään hommia nurmikolle. Suosittelen muillekin perinteisten maisemien vaihtoehtojen tarkastelua. Suomessa metsiä ja puistoja piisaa.

Ulkona nukkuminen

Olipa vuodenaika melkeinpä mikä tahansa, makuuhuone kannattaa tuulettaa illalla ennen nukkumaanmenoa. Ihminen nukkuu paremmin viileässä. Se on loogista, kun ajattelee alkuihmisiä Afrikassa, jossa yöt ovat selvästi päivää viileämpiä ja pimeämpiä. Jos tuuletus ei riitä, ole luova.

Hätätapauksessa voit jopa nukkua ulkona. Suomessa jokamiehenoikeus takaa mahdollisuuden yöpyä metsässä, jos sellainen löytyy läheltä. Itse olen innostunut Ticket to the Moon -riippumatoista, joiden kuljettaminen ja ripustaminen metsään pitäisi olla helppoa. Olen tosin vielä noviisi riippumattoilussa ja kyseinen laji ilmeisesti vaatii hieman opettelua. Sen tiedän, että kannattaa varautua lämpötilan rajuun laskuun yöllä ja eristää matto joko siihen tarkoitetulla suojalla tai vaikka makuualustalla. Tästä kaikesta löytyy googlaamalla vaikka mitä vinkkejä.