Miten minusta tuli urheiluhullu? -artikkelisarjan osa 2/3. Ennen tätä artikkelia, suosittelen, että luet edellisestä artikkelistani, miten kaikki alkoi vuonna 2018.

Voit kuunnella tämön artikkelin ääneen luettuna alta.

2019 vuoden tulen muistamaan vuotenani diginomadina. Elin paikkariippumattomasti Balilta, Espanjasta ja Suomesta käsin. Työskentelin läppärilläni omalle digimarkkinoinnin konsultointifirmalleni. Minulla ei ollut pysyvää kotia, vaan asuin hostelleissa, home stayssä, AirBnb:ssä, vuokrahuoneissa, kavereillani ja Suomessa oleskellessani äidilläni. Nykyisen asuntoni olen vuokrannut Suomesta syksyllä 2019 ennen kuin lähdin vielä kuukauden työmatkalle Balille marraskuuksi.

Koska elin milloin missäkin, en voinut käydä telinevoimistelutunneilla. Tämä oli valehtelematta yksi elämäntapani suurimmista varjopuolista. Kaipasin ohjattua voimistelua ja olisin halunnut saada opastusta ja oikeat välineet uusien taitojen oppimiseen. Sen sijaan hioin olemassa olevia taitoja. Elämäntapani takia nykyisin päälläseisontani ja siltatemput sujuvat, kun taas uusia temppuja opin vuonna 2019 vähemmän.

Treenaaminen Balilla

Snorklausreissu Lovinassa Balilla

Snorklaamassa. Lovina, Bali, Indonesia. 

Treenasin ahkerasti, vaikka en aivan yhtä paljon kuin vuonna 2018. Urheiluaddiktioni oli kuitenkin tullut jäädäkseen. Matkoilla pidin mukanani usein joogamattoa, jotta saatoin treenata omin päin kehon painolla.

Balilla kävin aamuisin katsomassa aallot. Jos sää ja sijaintini salli, kävin surffaamassa . Jos aallot eivät olleet hyviä, treenasin Nirvana Strength chalistheniks-tyyppisellä salilla, usein ohjatuilla kehonpainoharjoittelun tunneilla. Tein Nirvana Strengthin kanssaan yhteistyötä, joten sain treenata vapaasti. Pulahdin treenin päätteeksi kylmäaltaaseen, mikä toimi kuin taikatemppuna lihasten palautumisen kannalta.

Tullessani uuteen maahan ja kaupunkiin treenasin usein vähemmän. Toisaalta kävelin paljon. Kun totuin Bali-elämään, kävely muuttui skootterin ajamiseksi, mikä ei ollut hyväksi kunnolleni. Toisaalta maassa maan tavalla. Juoksulenkit kannattaa Balilla unohtaa, ainakin vilkkaammissa kaupungeissa, koska kävelyteitä ei ole ja jalan liikkuminen tuntuu skootteriakin vaarallisemmalta.

surffaamassa Balilla

Surffaamassa Balilla

Ihmiskeholla kestää tottua lämpimään ilmastoon noin kaksi viikkoa (Haug et al., Ihmisen fysiologia 2012). Ensimmäisinä viikkoina Balilla hikoilin kuin pieni porsas ja treenaaminen oli nihkeää. Sittemmin treeni alkoi kulkea paremmin helteestä huolimatta. Trooppisessa kohteessa kannattaa alkuun painottaa vesilajeja tai kevyempiä treenejä. Muista aurinkovoide. Etenkin surffatessa palaa iho herkästi aurinkoon tottuneemmillakin.

Treenaaminen Espanjassa

juoksureppu

Lenkillä Alicantessa. Juoksurepun vesirakko helpottaa urheilua helteillä.

Espanjassa asuin pääosin San Sebastiánissa, mutta kävin myös Alicantessa, Barcelonassa ja Valenciassa.  San Sebastiánissa minulla oli entuudestaan useita kavereita, koska olin asunut ja työskennellyt siellä eräässä surffihostellissa 2017.

Jos surffisää ei suosinut, juoksin vuorille lenkeilläni. Toisinaan juoksin katsomaan erilaisia nähtävyyksiä. Helteellä juoksureppu, jossa on juomarakko, on todella tarpeellinen. Lisäksi reppuun saa vaikkapa kauppaostokset.

Ostin paikan päältä neljännen longboardini. (Kyseinen Landyacht Dinghy ei tosin ole kovin”long”. ) Rantabulevardilla skeittaaminen iltaisin oli parasta meditaatiota.

Longboard Espanjassa

Landyachtz Dinghy toimii myös pöytänä lounaalla Espanjan rannalla.

Urheilemisesta diginomadina

Jos olet lähdössä ulkomaille tai vaikka vain uuteen kaupunkiin ja haluat pysyä hyvässä kunnossa, kannattaa jo etukäteen miettiä mahdollisia tapoja urheilla kohteessa. Ole avoimin mielin ja kokeile uusia paikallisia juttuja. Esimerkiksi Beninissä Länsi-Afrikassa jouluna 2018 otimme perheeni kanssa afro-tanssitunteja paikalliselta opettajalta. Vesilajit, vaellukset ja urheilun yhdistäminen turistikohteissa vierailemiseen, ovat monissa kohteissa hyviä tapoja liikkua.

Paikan vaihtaminen on elimistölle ja mielelle stressaavaa, vaikka siitä nauttisikin. Ulkomailla pystyy urheilemaan, kun on siihen sitoutunut ja etsii kussakin paikassa sopivat lajit. Koska elämäntapa on muuten raskas, energiaa treenaamiseen ei kuitenkaan jää yhtä paljon kuin paikallaan asuessa. Itselläni stressi näkyy myös herkästi huolimattomampana ateriointina. Toisaalta esimerkiksi Balilta oli helppo löytää terveellisiä aterioita.

Yksi paras asia Suomeen takaisin muutossa on säännöllisempi ateria ja liikunta rytmi. Siitä lisää seuraavassa artikkelissani: Osa 3/3 takaisin Suomeen ja mahtavat treenikaverit 2020.

Motivaatioteksti ruutukaappaus

Instagram profiilissani on kohokohtiin tallennettuna kokoa kolmen vuoden treenitarina Instagram stooreina nimillä Gym Progress 18, 19 ja 20.